Skrivbord, kontorsstol, skärmvägg och lampor - allt för ett roligare kontor.
Artiklar

Låt kroppen bestämma valet av kontorsstol

Det är skillnad på stol och stol. Med tanke på hur många timmar du befinner dig på jobbet och närmare bestämt i kontorsstolen är det viktigt att välja den med omsorg. Utseendet är ett av kriterierna. En kontorsstol man ska sitta i varenda dag bör vara snygg och passa ihop med användarens och kontorets image. 

Ännu viktigare är stolens funktion. En ergonomisk och bekväm sittställning är en förutsättning för att kunna göra ett bra arbete. En bra stol ska man inte ens behöva tänka på, den ska bara finnas där och ge det stöd kroppen behöver. Låt därför kroppen välja sittmöbel, inte endast ögonen eller plånboken. 

Utvärdera behovet 

Det första du måste göra är att inför dig själv specificera vad ska du ha stolen till. Hur mycket sitter du i den? Har du händerna på tangentbordet hela dagarna eller är du mest uppe och springer? Tar du emot kunder och leverantörer på kontoret eller är det bara dina medarbetare som ser den? Kommer andra att använda stolen? 

Och vad är de viktigaste funktionerna du kräver att din kontorsstol ska ha? För att stolen ska passa just dig måste den passa din kropp. Har du exempelvis problem med ländryggen kan du behöva en stol med justeringar som ger dig det stöd för ryggen du behöver. Brukar du få ont i nacken eller spänningshuvudvärk ska du ha en stol som du kan slappna av i. 

Ställ in och ställ om 

På alla moderna kontorsstolar går det att justera sitthöjden och ryggstödet på, men en bra stol ska kunna mycket mer än så. Utnyttja alla justeringar, men genom att stundvis också ändra inställningarna (exempelvis ryggens lutning) aktiverar du musklerna. Tänk på rygghöjd, sitsdjup och vinkel på sitsen. Det gäller att sitta avslappnat och samtidigt undvika statiska ställningar. 

Man ska sträva efter att sitta rakt, varken nacke eller rygg ska böjas framåt eller bakåt. Fötterna ska nå ner till golvet med knäna vinklade i 90 grader. Ta hjälp av fotstöd vid behov. Andra användbara tillbehör är sittdyna och svankstöd. 

Ergonomi är A och O 

Ta stolsvalet på allvar! Genom att göra det även om du inte har några problem med värk, så ser du till att inte få arbetsskador längre fram. Sitter man mycket är det lätt att få ont i ryggen eller bli stel i nacken. Även om du inte tänker på det blir du kanske ofta trött i kroppen efter en hel dags arbete. En ergonomiskt utformad stol som ger perfekt stöd och inte hämmar blodcirkulationen kan ändra på det. 

Men även om du får tag i en kontorsstol som passar dig perfekt och är hur skön som helst – res dig upp med jämna mellanrum! Sträck på kroppen och gör några gymnastikövningar. Även på ett stillasittande jobb ska kroppen vara i rörelse.