Skrivbord, kontorsstol, skärmvägg och lampor - allt för ett roligare kontor.
Artiklar

Kontorsbelysning – viktigare än du tror!

På våra breddgrader behöver man ljus, särskilt under vinterhalvåret då Gud släcker lampan tidigt på dagen. Detta är inte minst viktigt på kontoret. Tänk på att vi spenderar ungefär halva vår vakna tid på jobbet, vare sig vi väljer att sitta i skumt halvmörker eller badar i ljus.

Arbetsbelysning är inte bara LED-lampor, LED-paneler, spotlights, tak-, bords- och vägglampor. Det är en helhet av riktade punktljus, bakgrundsbelysning och inte minst dagsljus. Förutsatt att kontoret inte ligger i en källare utan fönster har man ju ljusinsläpp som en viktig del av belysningen. Välj rätt gardiner och planera inredningen efter hur dagsljuset faller från fönstren.

För arbete

Bra belysning ger effektivare bearbetning av information och högre produktivitet. Motsatsen, dåligt eller undermåligt ljus, gör att man blir trött i ögonen och orkar mindre. Även om man inte tänker på det gör ljuset stor skillnad i hur man mår efter en hel arbetsdag.

När man pratar om belysning på kontoret tänker man kanske först och främst på riktade bordslampor som lyser upp skrivborden, men för att lysa upp hela rummet behövs ju även takbelysning, kanske i form av infällda armaturer i innertaket. Entrén, receptionen, kapprummet, toaletterna och lunchrummet behöver ofta helt andra lampor, allt från lysrör till LED-slingor.

För trivsel

Lyse är inte bara funktion. Alla som någon gång firat jul vet att ingenting bygger upp stämning och välmående som ljus. Och som sagt, så mycket tid som vi spenderar på kontoret är det av största värde att vi också trivs där. Detta kan belysningen hjälpa till med.

Se till att belysningen på kontoret inte bara är lagom stark utan också tillräckligt varm. Vikten av tillräckligt mycket Lumen och Watt ska inte underskattas, men kanske kan några dimbara lampor på kontoret också fylla en funktion.

Vidare finns det massor av trick för att höja stämningen med hjälp av ljus. T ex kan man genom att lysa upp en vägg skapa en illusion av att rummet är större än det egentligen är. Riktade spotlights kan också göra att fokus läggs på det den lyser upp, kanske en vacker tavla som inte hade kommit till sin rätt annars.

För miljö

När lågenergilamporna först kom ut på marknaden kritiserades de för att ge ett kallt och sterilt ljus, men många tillverkare har jobbat med detta de senaste åren. Nu är dessa lampor inte bara bra för miljön utan ger ofta bättre arbetsbelysning än de gamla glödlamporna.

Men det finns fler sätt att arbeta med belysning och miljö. Ett är att använda automatik. Man kan exempelvis se till att lampor tänds automatiskt när det blivit tillräckligt mörkt. Dels för att man inte ska glömma bort att tända och jobba i alldeles för dålig belysning, men också så att de inte ska brinna i onödan. Andra varianter på samma tema är timers och rörelsesensorer. En av fördelarna med dessa är att man inte riskerar att helt i onödan lysa upp arbetsplatsen en hel helg bara för att siste man hade bråttom hem och glömt att släcka. Och med rätt belysning på kontoret vill personalen