Skrivbord, kontorsstol, skärmvägg och lampor - allt för ett roligare kontor.
Artiklar

Ha kul på jobbet!

Ett kontor är ingen fritidsgård. Meningen med arbetsplatsen är inte att man ska ha roligt där, men glädje och trivsel skadar inte arbetsresultatet – tvärtom! Jobbet må vara en plikt, men behöver inte vara ett nödvändigt ont. Som den kinesiske filosofen Konfucius kom på redan för över tvåtusen år sedan: ”Gör det du älskar så behöver du aldrig jobba en dag i ditt liv.” Den arbetsgivare som får personalen att längta till måndag kommer att få både friskare och gladare personal, så här finns alla möjligheter att förvandla trivsel till vinst, både i pengar och humankapital. 

På kontoret

På en fungerande arbetsplats måste det förutom arbete ges möjlighet till rekreation. Se exempelvis till att lunchrummet går att trivas i. Det är inget fel med att personalen lämnar arbetsplatsen för att äta lunch någon annanstans, men gör det egna kontoret till ett fullgott alternativ. Även fikaraster och vanliga bensträckare hjälper till att ladda batterierna för att orka med hela arbetsdagen, så se till att det finns plats för sådant.

Bejaka lekfullheten och låt kreativiteten flöda. Köp in ett pingisbord eller flipperspel till kontoret. Kanske finns det till och med utrymme för ett mindre gym för den personal som vill passa på att träna på lunchen eller efter arbetsdagens slut. Om inte i klass med Friskis & Svettis, så åtminstone några kettlebells, träningsmattor och en ribbstol.

Gemensamma projekt och aktiviteter gynnar lagkänslan. Därför gör arbetsgivare klokt i att uppmuntra personalens vinlotterier och tipsbolag även om de någon gång skulle inkräkta på arbetstiden. Bilpool och lånecyklar är andra sätt för arbetsgivaren att visa omsorg om sina anställda.

Fritid

Det är naturligt att kollegor umgås även på fritiden och det kan vara bra att organisera detta så att alla ges en chans att komma in i gemenskapen. Motion är ett sätt. Många vill komma igång med regelbunden träning, men har svårt att få till det på egen hand. En gemensam löpargrupp på kontoret kan förverkliga planerna, eller kolla upp intresset för att hyra en rackethall eller en bowlinghall någon timme i veckan. Ta in förslag från personalen. Detta ökar chanserna att idéerna realiseras.

Förutom regelbunden fritidsverksamhet kan företagets lagkänsla ökas med hjälp av diverse teambuildingaktiviteter. Utmana kollegorna i en femkamp på Gröna Lund, hyr en klättervägg eller spela paintball. Vad man gör spelar ofta inte så stor roll, det är gemenskapen som är det viktiga.

Fest

Det är inte bara sport och idrott som för människor samman. Firmafester, kick-offs och gemensamma utflykter är ett annat sätt. Inte heller detta behöver bli särskilt besvärligt att genomföra. Sverige är fullt av natur som klippt och skuren för mer eller mindre spontana picknicks och grillaftnar, särskilt sommartid. Antingen bara med kollegorna från kontoret eller med respektive eller hela familjer.

Vill man inte arrangera själv går det att boka en restaurang, ett fik eller åka på ett musikevenemang eller en fotbollsmatch ihop med jobbet. Alla kommer inte gilla alla förslag, men det viktiga är inte hur man umgås utan att man gör det.