Skrivbord, kontorsstol, skärmvägg och lampor - allt för ett roligare kontor.

Alla artiklar

Nedan listas samtliga av våra artiklar rörande inredning och ergonomi

Ha kul på jobbet!

Ett kontor är ingen fritidsgård. Meningen med arbetsplatsen är inte att man ska ha roligt där, men glädje och trivsel skadar inte arbetsresultatet – tvärtom! Jobbet må vara en plikt, men behöver inte vara ett nödvändigt ont. Som den kinesiske filosofen Konfucius kom på redan för över tvåtusen år sedan: ”Gör det du älskar så behöver du aldrig jobba en dag i ditt liv.” Den arbetsgivare som får personalen att längta till måndag kommer att få både friskare och gladare personal, så här finns alla möjligheter att förvandla trivsel till vinst, både i pengar och humankapital. 

Läs mer

ABC & Första hjälpen

Kontor är bland de minst olycksdrabbade arbetsplatserna, men använd inte det som svepskäl för att slarva med säkerheten. Även på kontor finns risker och när olyckan väl är framme har man föga användning för ett dåligt uppdaterat första hjälpen-skåp ihop med en gulblekt ABC-plansch (med teckningar föreställande andning, blödning och chock) eller en dammig förbandsväska i förrådet med plåster, gasbindor och en sårsalva med sista förbrukningsdag på 1900-talet. Inte heller har man någon nytta av ursäkter som: ”Det här var omöjligt att förutse!” 

Läs mer

Distansarbete och flexibla kontor

Internet möjliggjorde för kontorister att jobba hemifrån redan på 1990-talet, men det har tagit tid att anpassa oss till de nya förutsättningarna. Nu är den mobila framtiden äntligen här. Organiserat och regelbundet distansarbete blir allt vanligare när allt som krävs är en smartphone och möjligen en bärbar dator. 

Läs mer

Låt kroppen bestämma valet av kontorsstol

Det är skillnad på stol och stol. Med tanke på hur många timmar du befinner dig på jobbet och närmare bestämt i kontorsstolen är det viktigt att välja den med omsorg. Utseendet är ett av kriterierna. En kontorsstol man ska sitta i varenda dag bör vara snygg och passa ihop med användarens och kontorets image. 

Läs mer

Köpguide – skrivbord

För den som jobbar på kontor är skrivbordet en symbol för arbetet. Ett fullt skrivbordet betyder mycket jobb, ett tomt motsatsen. Blir vi glada av att se bordet på morgonen trivs vi på jobbet, får vi en klump i magen av synen gör vi det inte. Helt klart kan ett bra skrivbord vara skillnaden mellan en produktiv arbetsdag och en dag fylld av stress, så ta god tid på dig när du ska välja ett nytt bord, för det är viktigt att det blir rätt. 

Läs mer

Gå ut från kontoret!

I Sverige har vi ont om sol och dagsljus, särskilt på vintern. Ljuset påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa, får kroppen att producera viktiga hormoner som melatonin och kortisol, minskar stressen och ger oss ökad energi. Därför är det extra viktigt att ta vara på det ljus vi får.

Läs mer

Aktivitetsbaserat kontor

Kontorsarbete är allt oftare projektstyrt. Därför är det smartare att sitta tillsammans med dem man för tillfället arbetar ihop med än efter ett sedan länge inkört mönster. Flexibilitet är ledordet för det moderna kontoret. Lite som den gamla leken ”hela havet stormar” med den väsentliga skillnaden att ingen blir utan stol, alla har sin plats i maskineriet.

Läs mer

Mikropauser – så blir din arbetsdag mer effektiv

Visst vore det bra om vi hela tiden kunde fokusera till hundra procent på allt vi gör och alltid leva i nuet, men vi är inga maskiner. Det är där mikropausen kommer in, att för en kort stund koppla av allt för att sedan återkomma med förnyad kraft. Den fungerar lika bra hemma som på kontoret, för ung som för gammal. Vad är mikropauser?

Läs mer

Vikten av en ren och välstädad arbetsplats

Inget hushåll med fler än en person är förskonat från bråk om städning, men det är en sval bris jämfört med hur infekterat det kan bli på jobbet, där alla medarbetare drar gränsen vid olika nivåer. En del ser helst att alla bordsytor är kliniskt rena, medan andra tycker att ett rörigt skrivbord är bevis för att de arbetar hårt och skulle utan att skämmas kunna hitta tre månader gamla matlådor i pappershögarna. I miljöer där alla delar på ansvaret är risken stor att ingen tar ansvar. Inget jobbpentry eller lunchrum har väl sluppit undan arga lappar av typen ”Din mamma jobbar inte här!” och i kylskåpet råder ofta total anarki. Men jobbar man ihop måste man kunna enas om någon slags miniminivå, särskilt om man sitter i kontorslandskap, och det behöver inte vara så komplicerat.

Läs mer

Receptionen - vilket första intryck ger ni?

”Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck”, är en gammal sanning som åldrats med värdighet. För ett företag är första intrycket oftast kopplat till receptionen. Den som får ett dåligt mottagande där kommer troligen inte tillbaka. Se därför till att den potentiella kunden eller samarbetspartnern som kommer in genom entrén direkt känner sig sedd, uppskattad och väl mottagen. 

Läs mer

Vikten av att stå upp mer i sitt arbete

”Sitt ner!”, sa läraren och vi fick tidigt lära oss att sittande var den korrekta arbetsställningen. Nu vet vi bättre. Människokroppen är inte byggd för att sitta utan för att stå och gå. Som en konsekvens av det blir vi allt fler som står upp trots traditionellt stillasittande arbetsuppgifter. Med hjälp av ett höj- och sänkbart skrivbord kan vi stå vid datorn hela eller delar av dagen.

Läs mer

Lunchrummet – mer än bara matsal

Lunchrummet på jobbet har gått från det klassiska matsalsutseendet i bästa skolbespisningsstil till att bli ett mysigt rum som passar lika bra att fika i, kanske i samband med ett mer eller mindre informellt möte. Tidigare skedde de där stunderna av brainstorming ofta i rökrummet, men om det ens finns kvar ett sådant på kontoret är det ju nästan ingen som röker längre.

Läs mer

Kontorsbelysning – viktigare än du tror!

På våra breddgrader behöver man ljus, särskilt under vinterhalvåret då Gud släcker lampan tidigt på dagen. Detta är inte minst viktigt på kontoret. Tänk på att vi spenderar ungefär halva vår vakna tid på jobbet, vare sig vi väljer att sitta i skumt halvmörker eller badar i ljus.

Läs mer

Ljudmiljö - Så kontrollerar du kontorets akustik

Den som hävdar att problem som inte syns inte finns kan aldrig ha upplevt dålig akustik på jobbet. Ändå är det alldeles för få som tar problemet på allvar. Ventilationen på kontoret kontrolleras och besiktas regelbundet, men ljudvågorna får vanligtvis sväva fritt trots att undermålig akustik ger samma symtom som dålig ventilation – trötthet, stress och koncentrationssvårigheter.

Läs mer