Skrivbord, kontorsstol, skärmvägg och lampor - allt för ett roligare kontor.
Artiklar

ABC & Första hjälpen

Kontor är bland de minst olycksdrabbade arbetsplatserna, men använd inte det som svepskäl för att slarva med säkerheten. Även på kontor finns risker och när olyckan väl är framme har man föga användning för ett dåligt uppdaterat första hjälpen-skåp ihop med en gulblekt ABC-plansch (med teckningar föreställande andning, blödning och chock) eller en dammig förbandsväska i förrådet med plåster, gasbindor och en sårsalva med sista förbrukningsdag på 1900-talet. Inte heller har man någon nytta av ursäkter som: ”Det här var omöjligt att förutse!” 

Skaffa rätt utrustning

Arbetsgivaren är ansvarig för säkerheten på jobbet, vilket inte betyder att bara sätta upp en förbandstavla för syns skull. Oavsett om det är ett litet kontor eller en stor arbetsplats med både kontorspersonal, lagerverksamhet och truckar så kräver uppgiften ansträngningar. Se till att förbandslådorna innehåller plåster, förband, materiel för sårvård, ögonskador och brännskador och allt annat som kan behövas. Brandsläckare, brandvarnare och brandfiltar ska också höra till standardutrustningen. Dessutom finns enkla hjärtstartare anpassade för ”vanligt folk” som inte genomgått vårdutbildning.

I en krissituation fungerar inte alla rationellt, så utrustning och information måste finnas lättillgänglig, på flera ställen. Oavsett om personalen springer runt som yra höns på grund av chocken eller för att det brinner i trapphuset, får det inte ta längre tid än nödvändigt att få fram den vård- eller säkerhetsutrustning som behövs.

Var beredda

Ingen utrustning är bra nog om inte personalen vet var den finns och hur den används. Alla måste veta vad varje sak i förbandslådan är, hur brandsläckaren tas ned från väggen och hur man går tillväga för att släcka bränder med den. Ett stort problem i krislägen är att många räknar med att någon annan ska kliva fram och rädda situationen. Det kostar värdefull tid.

Samtidigt är det alltid någon i personalstyrkan som utmärker sig och har mer kunskaper på det här området. Någon har varit sjukvårdare i lumpen, sjukvårdsbiträde eller deltidsbrandman på 80-talet. Se till att alla i personalen vet vem denna någon är.

Lägg energi på att rutinerna funkar! Det är självklart för skyddsombudet att dra igenom säkerhetsrutiner när en ny person kommer till jobbet, men dessa kunskaper måste sitta i ryggmärgen för att kunna plockas fram i en krissituation. Att då ha fått sjukvårdslådan utpekad och ögnat igenom en ABC-skylt för flera år sedan är antagligen inte till någon större nytta när en kollega ligger på golvet, avsvimmad och blå i ansiktet. Gå igenom proceduren med alla och gör det ofta!

Utbilda och fortbilda

Allra säkrast är det att ta in proffs för att utbilda personalen. Det finns kurser både i första hjälpen, i hjärt- och lungräddning och luftvägsstopp som bara tar några timmar och går att anordna på plats på det egna företaget, under eller utanför ordinarie arbetstid. Detta kan utgöra skillnaden mellan att kunna ta hand om en kollega fram till att ambulansen kommer eller att inte kunna göra det.

Sannolikheten att det värsta ska hända just på er arbetsplats kan tyckas låg, men detsamma gäller för alla kontor i hela världen. Ändå räddas liv varje dag just för att säkerheten har tagits på allvar, så var förutseende istället för efterklok. Förbered er för krisen innan den uppstår.